Verhalen

4 juni 2021

Coronacrisis| Ander werk

We zijn even stil geweest maar we hebben zeker niet stil gezeten! Zo hebben we tijdens de coronacrisis  meer dan 300 voedsel- en zorgpakketten mogen uitdelen. Daarnaast hebben we vrouwen mogen helpen bij het aanvragen van uitkeringen of andere hulpvragen. We begeleiden een aantal vrouwen bij het zoeken naar ander werk.
Geregeld krijgen wij de vraag: “Als prostitutie zo slecht is, waarom zoeken de vrouwen dan niet een andere baan?” Het antwoord is niet eenvouding. Veel vrouwen die we ontmoeten komen uit een complexe situatie, het proces van uitstappen duurt vaak lang om verschillende redenen. Sommige vrouwen hebben schulden en kunnen niet of nauwelijks aan een woning komen, of ze wonen in een te duur appartement die ze niet kunnen bekostigen met een andere baan. Vaak is er sprake van een trauma, soms er is sprake van dwang en uitbuiting. Veel vrouwen hebben een laag zelfbeeld en een laag scholingsniveau, ze geloven vaak niet dat ze in staat zijn om ander werk te vinden. De meeste vrouwen missen een gezond sociaal netwerk. Dan is er nog een cultuur- en taalbarrière, veel vrouwen komen uit Oost-Europa of Zuid-Amerika. Als een vrouw eenmaal de dappere stap zet om uit de prostitutiewereld te stappen dan wacht er vaak een vijandige maatschappij vol vooroordelen.
Neem bijvoorbeeld S. Ze zit nu thuis vanwege de coronacrisis maar beheerst niet de Nederlandse taal. Daarnaast heeft ze haar school niet kunnen afronden. Het is voor haar extra lastig om als werkzoekende ons Nederlandse systeem te begrijpen. Daarnaast bestaat haar sociale netwerk vooral uit vrienden uit de prostitutie of familie ver weg in het buitenland.
Voor jou en mij is het veelal prima om een nieuwe baan te zoeken, we zijn vaak wel klaar voor een nieuwe uitdaging. Voor vrouwen als S. kan het idee alleen al onmogelijk lijken.
Het is mooi om als El Roi die brug te kunnen zijn, juist nu tijdens de coronacrisis is dat hard nodig! De kern van ons werk is om trouwe vriendschappen op te bouwen met deze vrouwen. We geloven dat iemand als S. ander werk kan vinden!
We willen er voor ze zijn, hoe complex hun situatie ook is. We bieden ze een luisterend oor, warme maaltijd of passende hulpverlening. Daarnaast vinden de vrouwen het vaak fijn als we voor ze bidden en ze bemoedigen in wie ze zijn. Want wij zien prachtige en sterke vrouwen met een hoopvolle toekomst!
Doe mee met ons en bid voor deze vrouwen en ons team. Ook kan je ons werk financieel steunen, kijk bij het tabblad Doe mee!