Verhalen

7 november 2023

Bevrijd uit prostitutie: “Zijn liefde en genade zijn een transformerende kracht”

“Er was geen vaste grond onder mijn voeten”, vertelt Christine. Ze groeide op in een gebroken gezin, in een thuissituatie met veel onrust. Op zeer jonge leeftijd werd ze ook seksueel misbruikt. Tot overmaat van ramp werd ze bij haar moeder weggehaald. Ze was te jong om te begrijpen waarom dit gebeurde en voelde daarom alleen een diepe afwijzing. “Zij wil mij niet…”

Haar eerste jaren veroorzaakten een totaal gebrek aan zelfliefde en eigenwaarde, zoals Christine zelf omschrijft. Er gloorde hoop toen ze met haar vader naar Nederland emigreerde. Ze zouden een nieuw leven op gaan bouwen. Maar al snel werd na veel spanningen thuis besloten dat Christine beter uit huis kon gaan. Opnieuw namen angst, pijn en verdriet haar leven over. Toen ze nog maar 18 jaar oud was, ging ze op zichzelf wonen.

“Eigenlijk was ik nog steeds een heel gebroken kind.”

“Eigenlijk was ik nog steeds een heel gebroken kind. Ik kon absoluut niet voor mezelf zorgen, en al snel kwamen er financiële problemen.” Op zoek naar een uitweg uit haar problemen, tikte ze zoekopdrachten als “snel geld verdienen” in op zoekmachines. Dit leidde binnen mum van tijd naar sekssites. “Het begon allemaal heel klein en onschuldig, maar het werd alleen maar erger en ik raakte steeds dieper verstrikt in de wereld van prostitutie…” Haar stem breekt wanneer ze dit zegt. Door haar gebrek aan zelfvertrouwen en door het misbruik in haar verleden was de drempel in het begin erg laag. Ze had ook ooit een interview gelezen met een prostituee die een heel rooskleurig beeld schetste van het werk. Daardoor dacht ze dat het allemaal wel mee zou vallen.

Depressie, angst en eenzaamheid
Maar hoe dieper Christine in de wereld van prostitutie belandde, hoe meer ze worstelde met depressie, angst en eenzaamheid. Ze had al mentale problemen en suïcidale gedachten vanaf haar vroege jeugd, maar deze werden door haar werk ernstig versterkt. “De wereld van prostitutie is geen makkelijke wereld, en ook helemaal niet zoals de media hem omschrijft. Het is geen normaal beroep.”

“Hoe ga ik ooit uit deze situatie komen? Wanneer stopt dit een keer?”

Het leven was in die periode zo zwaar, dat ze in een haast verdoofde toestand en op de automatische piloot leefde. “Je kunt niet meer helder nadenken en laat het je gewoon overkomen.” ’s Ochtends stond ze op met de gedachte: hoe ga ik deze dag doorkomen? ’s Avonds dronk ze stevig om alles te vergeten, om de pijn te verdoven en om te kunnen slapen. “Klanten behandelen je als een product.” Elk spoor van eigenwaarde wordt hierdoor uitgewist, en grenzen stellen is haast onmogelijk. Hoe ga ik ooit uit deze situatie komen? dacht Christine vaak bij zichzelf. Dit werk, de alcohol, de depressie, angst en eenzaamheid… Wanneer stopt dit een keer? Vaak probeerde ze uit de prostitutie te stappen, maar ze viel steeds weer terug.

“Ik hoef niet meer terug!”

De coronacrisis betekende een doorbraak. Ik hoef niet meer terug! was het eerste wat ze dacht, en ze zei het ook hardop. Een aantal maanden eerder, in december 2019, brachten mensen van stichting El Roi haar een bezoek op de plek waar ze werkte. Ze kreeg een kerstpakket overhandigd, en een van de dames had gevraagd: “Mag ik voor je bidden?” Christine had wel vaker mensen van El Roi ontmoet, maar ze wilde nooit dat er voor haar gebeden werd. Door haar jeugd was ze diep teleurgesteld geraakt in God. Maar daarnaast was ze zich er ook sterk van bewust dat ze zondigde en daardoor niet bij God kon komen. Ik moet eerst mijn schulden oplossen en dan pas kan ik bij God komen, dacht ze. Maar nu voor de zoveelste keer gebed werd aangeboden zei ze uit frustratie “Oké, doe maar!” Schiet op! dacht ze, terwijl ze door haar kamer ijsbeerde. Achteraf bleek het een krachtig gebed te zijn geweest.

“Je hebt God toch juist nodig?”

Collega’s spraken wel eens met elkaar over God en baden tot Hem. Dat vond Christine altijd maar vreemd. Hoe kun je nu tot God bidden terwijl je in de prostitutie werkt? Haar collega’s zeiden dan dat ze niet begrepen waarom zij niet bad, “Je hebt God toch juist nodig? Jezus ging ook met prostituees om.

Tijdens de eerste lockdown, kwam Christine dus thuis te zitten. Op dat moment kwamen de gesprekken over God weer terug in haar gedachten en ze googlede “Ging Jezus echt met prostituees om?” Tot haar grote verbazing bleek dat echt zo te zijn. Het was een belangrijke sleutel voor haar. “Jezus ontmoet ons op de plaats waar we zijn. Hij schrikt niet terug van duisternis. Zoals Psalm 139 vers 12 zegt, het duister is voor Hem als licht. Jezus wist mij te vinden en hoe hij mijn aandacht moest trekken. Hij sprak zelfs door ongelovigen heen.”

“Ik wil zo niet verder leven!”

Christine googlede ook “Wat is ware liefde?” Zo kwam ze uit bij een video van een Amerikaanse spreekster. De boodschap in de video raakt haar diep. “Sommigen van jullie zijn teleurgesteld in God en zijn boos op God”, werd er gezegd. “En als je teleurgesteld bent of boos, dan moet je dat tegen Hem zeggen want Hij kan niet veranderen wat je niet met Hem bespreekt.” Ze besluit haar hart voor Hem uit te storten. “God, ik ben echt boos en verdrietig over mijn leven, en ik wil zo niet verder leven! Haal dit van mij weg!”

Gekend door God
Vanaf dat moment voelde het alsof ze gedragen werd. Ook kreeg ze een groot verlangen om God te kennen. Ze kocht een Bijbel, waar ze veel in las. Maar tegelijkertijd dronk ze ook nog veel alcohol. Gaandeweg kwam tijdens het lezen steeds meer van de liefde van God bij haar binnen. En toen ze ontdekte dat God haar al kende voordat ze werd geboren, heelde dit veel van haar oude wonden. In haar eigen huis gaf ze haar leven aan Jezus. Niet veel later stapte ze voor het eerst een kerk binnen waar ze meteen werd aangeraakt en overspoeld door de liefde van God. Een maand later liet ze zich dopen.

“Je getuigenis is juist heel krachtig.”

Lang leefde ze echter nog onder een enorm gewicht van schuld en schaamte vanwege het leven dat ze had geleid. Pas sinds begin dit jaar is ze begonnen haar getuigenis met mensen te delen. Andere christenen zeiden steeds tegen me: “Je getuigenis is juist heel krachtig. Het is een bemoediging voor anderen, maar ook voor jezelf telkens wanneer je hem deelt. Jezus heeft je ook allang vergeven.” Een foto van de kerstpakkettenactie van stichting El Roi die ze toevallig op Instagram tegenkwam gaf het laatste zetje. Ze nam contact op met organisaties als El Roi en Bright Fame om ze te vertellen hoe goed het is wat ze doen, ook al lijkt het soms geen verschil te maken. Inmiddels ervaart ze steeds meer vrijheid, en ze bidt ook dat haar verhaal anderen zal helpen om te breken met dubbellevens, met geheimen, schuld en schaamte en dat zij Jezus mogen ontmoeten zoals de Samaritaanse vrouw.

“Was dat echt mijn leven?”

Voor ze Jezus kende was het alsof er voortdurend een radio met verschrikkelijk muziek veel te hard aanstond. Toen Jezus in haar leven kwam, was er meteen een diepe rust en vrede. En ze ervoer voor het eerst echte liefde. “Hij heeft mij zoveel liefde gegeven en mij laten zien dat ik een geliefde dochter ben! Als ik nu terugkijk op mijn leven voor Jezus, dan denk ik: was dat echt mijn leven? Het lijkt soms alsof het helemaal niet is gebeurd omdat Hij mij helemaal heeft genezen.” Het maakte Christine hoopvol en bracht ook een heilige verontwaardiging over onrecht en het vernietigende werk van de duivel in haar teweeg.

Dans, aanbidding en herstel
“Zijn liefde en genade zijn een transformerende kracht.” Dat wilde Christine voorafgaand aan haar getuigenis delen. Ze hoopt dat anderen ook deze kracht ervaren en geeft daarom dansworkshops gericht op empowerment, genezing en bevrijding. Christine heeft een hart voor vrouwen die zich niet gezien of gehoord voelen en ook voor vrouwen die Jezus nog niet kennen. De choreografieën die ze bedenkt, zijn gebaseerd op Bijbelteksten, wat ze sterk profetisch maakt. Door het dansen komen Bijbelse waarheden echt binnen. Want net als aanbidding door middels van zang, is aanbidding met je lichaam met dans een vorm van overgave. “Ik merk dat de Heilige Geest hier doorheen werkt, en veel vrouwen die meedoen aan workshop ervaren ook Zijn aanraking, vreugde en kracht.”

“Als Koning Jezus je aanraakt dan verander je.”

Met haar verhaal wil Christine vooral een boodschap van hoop meegeven. “Het maakt niet uit waar je bent op dit moment, het maakt niet uit wat je is overkomen, wat je hebt gedaan of hebt gezegd. Als Koning Jezus je aanraakt dan verander je. Hij geneest en bevrijd en doet het onmogelijke. Alles is mogelijk voor God. Er is hoop in Jezus Christus.”


Over de Auteur
Thomas Fiege
Christine bevrijd uit prostitutie (revive.nl)